Rajamuodollisuudet
Passintarkastukset suoritetaan luonnollisesti sekä Suomen että Venäjän puolella. Lisäksi Venäjän puolella tarkastetaan viisumi. Eri rajanylityspaikoilla Venäjällä on erilaisia käytäntöjä tarkastuksissa, mutta yleensä vaaditaan tulliselvityskaavake täytettynä (ei aina bussimatkoilla) sekä maahantulokortti. Maahantulokortti on kaksiosainen ja toinen osa tulee säilyttää koko matkan ajan. Lisäksi omalla autolla matkustettaessa mukana tulee olla ajoneuvositoumus, jonka Venäjän rajaviranomainen täyttää. Tavaratarkastuksia suoritetaan Venäjän tullissa harvemmin. Suomeen päin tultaessa Suomen tulli voi toisinaan tehdä tehotarkastuksia. Viikonloppuisin ruuhkat rajalla voivat pitkittää rajanylitystä.
Turvallisuus
Venäjällä tapahtuneista ikävistä tapauksista on kirjoitettu paljon. Kun kuitenkin otetaan huomioon Venäjälle matkustavien matkailijoiden määrä, ei tapauksia ole paljon. Tietysti taskuvarkaita on turistikohteissa tavallista enemmän. Yleisesti ottaen kaupungissa on kuitenkin turvallista liikkua. Omalla ajoneuvolla liikuttaessa kannatta olla huolellinen aina pysäköitäessä. Useiden hotellien yhteydessä on vartioidut maksulliset parkkipaikat. Myös pienimmistä kylistä löytyy vartioituja maksullisia parkkipaikkoja.
Matkustaminen Venäjälle
Junalla: Juna on suhteellisen nopea tapa matkustaa Venäjälle. Tullimuodollisuudet hoituvat kätevästi tarkastuksen yhteydessä vaunuissa. Esimerkiksi Helsingin ja Pietarin välinen matka-aika on alle 3,5 tuntia ja Helsingin ja Moskovan välinen matka-aika on noin 13 tuntia.
Bussilla: Pikavuorobussit ovat myöskin nopea tapa matkustaa Venäjälle. Helsingistä lähtee päivittäin 3 vuoroa Pietariin. Ajoaika ruokataukoineen on noin 7,5 tuntia. Rajamuodollisuudet sujuvat suhteellisen nopeasti. Bussit ajavat suurimpien hotellien eteen Pietarissa. Suomesta on suorat bussiyhteydet myös muille Venäjän lähialueille.
Omalla autolla tai moottoripyörällä: Omalla autolla tai moottoripyörällä matkustettaessa tulee muistaa huolehtia ajoneuvon vakuutuksista ennen matkalle lähtöä. Rajanylityspaikoilla vakuutuksen teko voi viedä aikaa. Muutenkin rajamuodollisuuksiin kannattaa varata aikaa. Raja-asemilla on ruuhkia yleensä viikonloppuisin sekä aamuisin ja iltaisin. Ajoneuvo kannattaa säilyttää maksullisilla vartioiduilla parkkipaikoilla aina pidempään pysäköitäessä. Yleinen nopeusrajoitus taajamissa on 60 km/h ja taajamien ulkopuolella 90 km/h. Nopeusrajoituksia kannattaa noudattaa, sillä tutkapartioita on Venäjän teillä tiheään. Sakotus kylläkin hoituu nopeasti.
Sairastapaukset ja onnettomuudet
-
-
- Venäjällä pienissäkin kyläkeskuksissa on jonkinlainen klinikka. Kaupungeista löytyy uudenaikaisia lääkäriasemia. Yleensä myös suurimmissa hotelleissa oma lääkäripäivystys, joista on helppo saada hoitoa.
- Maksu lääkäripalveluista suoritetaan usein käteisellä tai luottokortilla. Kuitit kannattaa säilyttää mahdollista vakuutusyhtiön korvausta varten.
- Apteekeista saa lähes kaikkia lääkkeitä ilman reseptiä.
- Onnettomuustapauksissa kannattaa asia selvittää ilman viranomaisapua niin pitkälle kuin mahdollista. Asian jouduttua viranomaiskäsittelyyn, tulee siitä pitkä ja vaivalloinen prosessi. Vakavimmissa tapauksissa tulee ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin ja mahdollisesti muihin viranomaisiin. Pienempien tapausten hoitaminen onnistuu usein rahalla.
- Ulkomaalaisia palvelevan paikallispoliisin numero Pietarissa on +7812 278 3014
- Poliisin normaali hätänumero Venäjällä on 02, palokunnan numero on 01 ja ambulanssin 03
- Yleinen hätänumero 112
- Pietari hätänumero +7812 336 3070
- Pietari lääkäripäivistys +7812 336 7777
- Sairaan kuljetukset MedFlight Finland +358 400 463 875 (24h)
- Suomen edustustojen yhteystiedot Venäjällä:
Pietari, pääkonsulaatti +7812 331 7600
Petroskoi, toimipiste +7814 255 5025
Murmansk, toimipiste +7815 228 0030
Moskova, suurlähetystyö +7495 787 4174 - Ulkoministeriön päivystysnumero, kun edustusto suljettuna +358 9160 55555
-
Majoittuminen Venäjällä
Hotelleja löytyy suurimmista kaupungeista monentasoisia. Viiden tähden hotelleja löytyy Pietarista ja Moskovasta, mutta pienemmistä kaupungeista löytyy yleensä vain kolmen tähden hotelleja. Karjalassa ja syrjäseuduilla voi hotellien taso pudota jo yhteen tähteen tai sen alle eli huoneet ovat vaatimattomia ja WC:t voivat olla käytävillä.